Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP125. Construïm petites històries animades.
   
Per fer aquesta pràctica necessiteu: un trípode, una càmera de fotografiar digital (la Mavica), una ampolla transparent, una palleta i l'ordinador.
   

La visió del moviment en el cinema és una il·lusió òptica que es produeix quan es projecten 24 imatges fixes per segon. Si observem el cel·luloide d'una pel·lícula de cinema, veurem una sèrie de diapositives on apareixen imatges fixes. Al projectar-les una darrera de l'altra sobre una pantalla, el nostre ull no té temps de veure-les independentment i ens sembla que els objectes es mouen. Els dibuixos animats utilitzen la mateixa il·lusió òptica.

Aquesta mateixa sensació és la que volem aconseguir d'una manera senzilla.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Us proposem que feu un petit fragment animat de dos segons de durada amb l'ajuda d'un trípode, la càmera Mavica i un programa anomenat Avi Constructor, que el podeu trobar al web de XTEC | Ecola Oberta | Racó del Clic | Recursos | Programes i utilitats per a crear activitats Clic | AVI constructor.

Procés:

  1. Agafeu una ampolla plena d'aigua i una palleta per poder anar buidant-la sense moure-la.
  2. Fixeu la Mavica al trípode. Encareu-la cap a l'ampolla plena d'aigua de manera que es vegi amb claredat el líquid que conté.
  3. Feu una fotografia inicial amb l'ampolla plena. A partir d'aquesta fotografia i fins a 50 com a mínim, aneu fent fotografies després de buidar l'ampolla d'aigua una mica cada vegada amb la palleta. Procureu que ni l'ampolla, ni la càmera de fotografiar es moguin gens.
  4. Guardeu les fotografies en una carpeta dins de l'ordinador.
  5. Aneu a l'adreça web de la XTEC per baixar-vos el programa Avi Constructor i instal.lar-vos-el al vostre ordinador.
  6. Obriu el programa des de la carpeta on estigui instal·lat, fent doble clic damunt del fitxer AVICT32.EXE. Apareix una pantalla com aquesta:


Aneu a Project| add images i us apareixerà aquesta altra pantalla.

1.- Escolliu el tipus de format dels fitxers que voleu utilitzar per a l'animació.En el vostre cas, heu fet fotografies de l'ampolla en format JPG.

2.- Aneu a la carpeta on heu guardat les fotografies.

3.- Premeu select all per tal de seleccionar-les totes.

4.- Premeu + all per incloure-les al projecte d'animació.

5.- Premeu el boto TC per tal que utilitzi la paleta de color real (true color). Quan ho feu us apareixerà el següent quadre de diàleg:

Poseu el nom que vulgueu a l'animació que esteu a punt de crear. Quan premeu damunt de la pastilla de Guardar, el programa generarà automàticament un arxiu en format AVI que el podreu visionar amb el Windows media o el Real Player.

A nosaltres ens ha quedat així: ampolla

  •    Aquesta mateixa pràctica d'animació la podeu provar de realitzar també amb el programa Estudio 8 de Pinacle d'edició de vídeo digital. Aquest programa ja s'ha treballat al mòdul Equips, eines i llenguatge de la imatge en moviment d'aquests mateixos materials.

    Per fer-ho
    obriu el programa i situeu-vos a Editar. Obriu la pestanya de fotografies o imatges fixes, on buscareu la carpeta on heu desat les fotografies de l'ampolla.

.

A continuació aneu col·locant les imatges ordenadament a la pista principal de vídeo, i anant a les propietats a duración, els doneu un temps de quatre dècimes a cada imatge. D'aquesta manera cada imatge es veurà 1/25 de segon i es produirà la sensació òptica de moviment.

Podreu veure el resultat fent play a la pantalla de mostra.

A continuació aneu a Hacer vídeo i li demaneu que faci un arxiu de vídeo, clicant a Webvideo i a continuació Crear un archivo web. D'aquesta manera tindrem un arxiu de molt poca grandària o pes.

.

Vegeu un exemple del que s'obté: D125.wmb. Aquesta animació l'hem feta a partir d'uns dibuixos del llibre "Aprender con los medios de comunicación" de Tyner, K. i Lloyd, D. de l'Editorial de la Torre.

Podeu trobar més coses sobre trucs al web d'audiovisuals de la XTEC http://www.xtec.net/audiovisuals/ a la secció publicacions, l'apartat: La màgia de les imatges
en moviment. Trucs i animació

   

  •    L'Avi Constructor té versions més actualitzades a http://www.aviconstructor.com/ però nosaltres us hem proposat la que es pot trobar a XTEC per la seva rapidesa i senzillesa.
 
Amunt