Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP111. Televisió i estats d'opinió IIII: el punt del propi mitjà.
   
Desenvolupament de la pràctica
   

En aquesta pràctica analitzarem una notícia televisiva per tal de veure com als informatius no sols es relaten els fets que succeeixen al món, sinó que també es fan comentaris que reflecteixen l'opinió dels informadors i del propi mitjà.

Aquesta anàlisi la podem plantejar a través de la diferenciació dels fets i la seva representació, és a dir, els diferents tipus de comentaris que es donen en les informacions.

En el procés de producció hem de tenir en compte totes les persones i els mitjans tècnics que intervenen en la confecció d'una notícia. No obstant, no podem deixar de banda que aquests elements estan immersos en un mitjà que té uns interessos concretes, una ideologia i una forma determinada de comunicació que implica tota la cadena. Avui en dia els informatius són una part més de l'espectacle televisiu. Per a algunes cadenes és el seu producte estrella, o bé aquell amb el qual pretenen diferenciar-se o destacar.

   
Pràctica

1.- Vegeu aquesta notícia sobre el consum de tabac apareguda al Telenotícies Migdia del 18 de juny de 2003. Amb Real Player d111_1.rm, amb Windows Media d111_1,wmv

Tenint en compte l'esquema anterior ompliu aquesta taula especificant si apareixen aquests elements i explicant les seves característiques:

Presentació dels fets
Registre dels fets
 
Reconstrucció dels fets  
Rètols amb dades dels fets  
Presa directa del so
 
Relat dels testimonis  
Explicacions orals  
Representació dels fets
Imatges d'arxiu referents al tema
 
Il·lustracions interpretatives  
Actituds i expressions dels informadors  
Punt de vista de la càmera  
Valoració dels fets
 
Comentari dels fets  
Música i efectes sonors  

Una vegada completada la taula observem que apareixen tant fets com comentaris. Comenteu en grup aquestes preguntes:

  • Creieu que la notícia està a favor o en contra de l'hàbit de fumar?
  • Creieu que els comentaris podrien ser d'un altre caire, i per tant variar la interpretació de la notícia?
  • De quin caire podrien ser aquests comentaris?
  • Per què no hi ha opinions dels fumadors o els no fumadors?
  • Creieu que s'han ocultat dades o se n'han afegit de noves?

2.- Per una altra banda podem analitzar els informatius d'una manera més global. Analitzaríem els informatius com a producte, tant pel seu format, com per les implicacions i la visió que es té d'ells. Per fer-ho utilitzarem aquests tres eixos:

Els informatius reflecteixen la realitat.

Hem d'aclarir que el que apareix en la televisió està intervingut, filtrat, elaborat i produït per a una audiència determinada. Les persones que hi ha al darrera d'aquest producte tenen unes idees unes visions de la realitat determinades, que no les poden deixar a casa i per tant han d'aparèixer d'una manera o altra en les informacions que elaboren.

Els informatius, una finestra oberta al món.

Els mitjans, i la televisió en particular, no són més que aparadors que projecten interessades representacions de la realitat, que ens expliquen i conten part d'allò que passa, i que ens amaguen i oculten altres moltes realitats que mai seran notícia. És impossible que tot allò que succeeix al nostre entorn pugui aparèixer als Telenotícies; per tant s'ha de fer una tria d'uns pocs fets per part d'un equip de gent, que tenen en compte els possibles interessos de l'audiència i les seves consideracions particulars.

Els informatius expressen la ideologia dels seus propietaris.

Els mitjans són o pertanyen a empreses que tenen per objectiu aconseguir uns guanys econòmics. Darrera d'una empresa hi ha propietaris i interessos. Els informatius són productes mediàtics que obeeixen a una llei del mercat, que es produeixen, distribueixen i emeten amb uns interessos, bàsicament econòmics.

  • Escolliu tres cadenes on vegeu els informatius amb certa freqüència: per exemple TVE1, Telecinco i TV3.
  • Expliqueu com creieu que es reflecteixen als informatius les qüestions assenyalades més amunt.
 
Amunt