Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP106.   Els metacercadors. Què són i per a què serveixen?
   
Desenvolupament de la pràctica
   
Els metacercadors són cercadors que cerquen simultàniament en altres cercadors. Els resultats que ens donen poden ser més complets i abasten més adreces que quan utilitzem altres cercadors convencionals. La seva estratègia és demanar a altres cercadors la informació que els hem sol·licitat i servir-nos aquests resultats.
Igual que quan parlàvem dels cercadors, n'hi ha molts. L'eficiència de cada un d'ells està en funció de quins cercadors utilitza per trobar la informació sol·licitada. Poden ser una bona font d'informació si volem una gran quantitat d'adreces sobre un tema concret.
   
Pràctica

Provem de fer-ne anar algun.

1.- Entrem, per exemple a una pàgina web que ens dóna accés a un llistat ampli de metacercadors: http://www.tusbuscadores.com/metabuscadores/index.html

Aquesta pàgina ens ofereix la possibilitat d'utilitzar uns 14 metabuscadors i ens dóna informació rellevant sobre el seu idioma i els buscadors que utilitza cada un d'ells per a les seves cerques. Podem triar i remenar. Convé, però, familiaritzar-se al principi amb algun d'ells per anar dominant tots els serveis que ens ofereixen.

2.- Vegem i utilitzem-ne dos:

Lo Mejor

Alguns metacercadors com aquest ens ofereixen menús temàtics d'adreces que poden resultar molt útils per apropar-se directament a pàgines amb continguts que ens poden interessar.

Tenen també un petit formulari per realitzar cerques a partir de termes que nosaltres hi introduïm. A l'hora de buscar podem triar el cercador que ens interessi o bé deixar que sigui ell mateix que realitzi la cerca a través dels cercadors que utilitza. En aquest cas:

  •    Proveu de fer cerques a partir dels següents termes:

televisió educativa
mitjans nens

Ixquick

Alguns metacercadors com aquest ens presenten una pantalla neta on se'ns ofereix la possibilitat de cercar (webs, imatges, música...) pel terme que desitgem.

Entrem-hi i busquem pel terme mitjans de comunicació tal com es mostra a la imatge.

Respecte al terme o termes que utilitzem a la cerca, aquest metacercador ens dóna informació sobre:
(1) El tipus de cerca que fem: web, imatges, música, notícies
(2) Els cercadors que utilitza per buscar pàgines rellevants sobre el tema que li hem marcat
(3) La importància de la pàgina: indica l'ordre en què apareix a la llista i les estrelles blaves que té.
(4) El lloc d'importància de la pàgina trobada en cada buscador que s'ha utilitzat. Aquesta informació apareix subratllada sota de cada pàgina trobada. A l'exemple la pàgina d'Idescat és la primera que apareix al buscador MSM i la sisena al cercador Teoma.

  •    També existeixen cercadors temàtics als quals podem acudir si necessitem informacions molt concretes. En podeu trobar una mostra a les següents adreces:

http://www.wguia.com/

http://tematicos.cjb.net/

 
Amunt