Enrera
Bloc D Primària
Formació en MAV en centres educatius
Imprimir
Pràctica DP103. Els recursos dels mitjans III: estratègies d'atracció.
   
Desenvolupament de la pràctica
   

Els mitjans de comunicació tant per la seva diversitat i quantitat d'oferta com pels seus objectius econòmics, competeixen entre ells per tal d'atraure l'atenció dels possibles lectors, oients o espectadors. I per fer-ho han de treballar pensant en aquest públic com a un potencial consumidor, que cal que es decideixi pel seu producte enfront d'altres de la competència. Més encara, caldrà buscar fórmules que facin que aquest públic mantingui el més perllongadament i creixent un interès per seguir fidel a allò que se li ofereix.

Per aconseguir aquests objectius hi ha diferents tècniques que van des de la publicitat en altres mitjans, fins a la selecció dels continguts i el seu tractament audiovisual.

Per dir-ho d'una altra manera, en termes generals els mitjans procuren tenir en compte allò que presumptament ens atrau a la gran majoria, per tal de potenciar-ho i aprofitar-ho per mantenir i augmentar la seva presència al mercat mediàtic.

Repassem algunes d'aquestes estratègies:

Pràctica

Per què escoltem, veiem o adquirim uns determinats mitjans i no uns altres?. Quines raons ens porten a veure majoritàriament una cadena de televisió, comprar un diari determinat o una revista, o escoltar una emissora de ràdio concreta. En part sol ser pels continguts que ens ofereixen i també pel seu tractament, la manera que se'ns persenten.

D'una manera esquemàtica podem agrupar les estratègies que s'utilitzen per fer-nos més atractiu un producte mediàtic en dos gran blocs:

a.- Les que conformarien l'embolcall audiovisual.

b.- Les que vindrien donades pel tipus de continguts que s'ofereixen i el seu tractament.

a.- L'impacte audivisual

És indubtabe que moltes vegades ens decidim per una o altra revista, emissora o cadena de televisió, pel senzill fet del major o menor grau d'identificació que sentim amb l'impacte audiovisual que rebem davant del mitjà en qüestió: fotografies més grans o més petites, tipus i grandària de les lletres, format de la revista o del diari, aquella veu d'un determinat locutor, aquella sintonia que sentim més propera, aquells efectes que fan més amè i distret un determinat programa, aquella rialla i aquell eslògan seductors...
Triar un determinat diari, revista del cor o informatiu de televisió pel senzill fet d'un format, d'un presentador o d'una melodia agradables... és un fet més que quotidià que en combinació amb l'impacte del tipus de continguts que s'ofereixen, decanten l'elecció cap a un producte o altre.

  1. Fixeu-vos en aquest rànquing d'audiència televisiva. Entre aquests programes més vistos podríeu treure algun element dels que hem comentat?. Completeu aquesta taula: D103.doc

Programes més vistos a tot l'Estat per ordre d'audiència (setmana del 19 al 25 d'abril de 2004)

Dilluns:

ANA Y LOS 7 TVE1
TELEDIARIO 2 TVE1
DIARIO DE ANTONIO SALAS T5
C.S.I. T5
TELEDIARIO 1 TVE1

Dimarts

UN PASO ADELANTE A3
HOSPITAL CENTRAL T5
TELEDIARIO 2 TVE1 4.075
CINE / PODER ABSOLUTO TVE1

Dimecres

LOS SERRANO T5
AQUI NO HAY QUIEN VIVA A3
F:LIGA CAMP.:OPORTO-DEP.CORUÑA TVE1
AQUI NO HAY QUIEN VIVA A3
PECADO ORIGINAL T5

Dijous

CUENTAME COMO PASO TVE1
TELEDIARIO 2 TVE1
LA CASA DE TU VIDA T5

Dissabte

TELED. FIN SEMANA 1 TVE1

Diumenge

MIS ADORABLES VECINOS A3
7 VIDAS T5
MIS ADORABLES VECINOS A3
7 VIDAS T5

 

Els set programes més vistos a tot l'Estat per ordre d'audiència (setmana del 19 al 25 d'abril de 2004)

LOS SERRANO T5
CUENTAME COMO PASO TVE1
ANA Y LOS 7 TVE1
AQUI NO HAY QUIEN VIVA A3
F:LIGA CAMP.:OPORTO-DEP.CORUÑA TVE1
MIS ADORABLES VECINOS A3
TELEDIARIO 2 TVE1

b.- Els continguts que es tracten.

Generalment, en parlar de preferències per determinats productes mediàtics, ja siguin televisius, radiofònics, de la premsa... se sol pensar en motius relacionats amb la utilització de determinades temàtiques i l'enfocament que se'ls dóna.

Els continguts més tractats pels mitjans serien, doncs, aquells que presumptament més ens agrada a la majoria. Els índex d'audiència solen ser un important punt de referència per canviar programes i modificar horaris i programacions.

Segons les estadístiques els programes més vistos són les retransmissions esportives, els diaris més venuts són els esportius, les revistes amb més tirada són les de xafarderies i del cor, les pàgines més visitades a internet són les de sexe, i bona part de la programació de moltes televisions és plena de crims sagnants. Podeu comprovar algunes d'aquestes dades a l'Oficina de Justificación de la Información o bé a l'agència Sofres dins l'apartat Ranking TV.

Poca gent, però, admet que els agraden les revistes o els programes del cor, però com podreu comprovar són les més venudes i amb molta diferència sobre la resta. Només algunes persones admeten que els seus programes preferits son els esportius, però si veiem les estadístiques solen ser els més vistos.

Hi ha, per tant, motius d'atracció que no solen ser expressats i que en funció de la seva presència als mitjans han de tenir molt atractiu per a l'espectador: l'esport, els crims, el sexe i les xafarderies.

  1. Amb l'ajuda de la informació de les dues adreces anteriors, proveu de fer un llistat improvisat dels programes televisius que creieu que es veuen més i marqueu la seva temàtica:
Programa
Temàtica
Violència
Sexe
Esports
Xafarderies/ del cor
         
         
         
         

Per pensar-hi:

  1. Per què creieu que es dóna aquesta contradicció entre el que es diu que es veu i el que realment es veu?
  2. Penseu que el domini d'uns continguts sobre uns altres és degut als mitjans o bé a la demanda de la societat? Per què?
  3. Programes de l'èxit de "Crónicas Marcianas" on es barregen xafarderies, sexe i violència, creieu que s'haurien de suprimir de la programació? Per què?
  4. Enteneu que els mitjans han d'intentar millorar culturalment la nostra societat, o bé han de procurar fer el necessari per aconseguir la màxima audiència per tal de guanyar diners?
  5. Quina responsabilitat haurien de tenir les empreses privades i públiques dedicades a la comunicació, a l'hora de seleccionar els continguts.
 
Amunt