Enrera
Bloc C
Formació en MAV en centres educatius
   
   
Imprimir
 
 
  C149. Mapa mental
Sempre que es visualitza una pel•lícula o un vídeo l'espectador intenta mentalment situar on es troben els objectes, com és l'espai per on es mouen els personatges, cap a quin espai es mouen, cap a on miren...
   
  Com a espectadors reconstruïm un mapa de l'espai que ens indica on és cadascun dels elements que intervenen en l'escena i on se suposa que deuen de ser aquells que en un moment concret no podem veure.
   
  Quan fem un producte audiovisual és del tot necessari preservar la localització dels personatges i dels objectes durant els diferents plans, d'aquesta forma ajudarem a l'espectador a establir aquesta mena de plànol mental de l'espai on es desenvolupa l'acció.
   
  Aquest plànol mental no cobreix únicament l'espai visible de la pantalla, si no que també ocupa l'espai exterior a aquesta, la zona no visible però que l'espectador és capaç de reconstruir de forma imaginària.
   
  Una vegada que hem establert el mapa d'un determinat indret no podem canviar-lo i l'hem de mantenir fins al final.
  Un mapa però, no és una cosa tancada i podreu ampliar-lo o reduir-lo ajudant-vos de procediments als quals l'espectador ja hi està acostumat, com per exemple els canvis d'eix de l'acció.
  Al gràfic inferior podreu veure com es modifica el mapa mental de l'espectador a l'anar variant l'eix d'acció.
 
   
Pràctica
Desenvolupament de la pràctica
  Amb la càmera a la mà, intenteu explicar amb plans de curta durada un espai similar al del gràfic de l'exemple.
   
 
 
Inici